Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru părinți

Ce poți face pentru copil

Varianta finală a Proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie la copii ar putea fi pusă în dezbatere publică la sfârşitul lunii februarie

Foto: expatechodubai.com

Foto: expatechodubai.com

Varianta finală a Proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie la copii ar putea fi pusă în dezbatere publică la sfârşitul lunii februarie, a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Totodată, medicul a vorbit şi despre eventualele sancţiuni care ar putea fi introduse progresiv, în cazul în care unii părinţi refuză vaccinarea.

Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor. Mai multe vaccinuri vor fi pe lista celor de care depinde posibilitatea înscrierii copiilor la grădiniţă sau la şcoală. În România vor deveni obligatorii următoarele vaccinuri: BCG (anti-tuberculoză), HEP B (anti-hepatita B), DTPa (anti-diftero-tetano-pertussis acelulară, adică împotriva difeteriei, tetanosului si tusei convulsive, „măgărească”), VPi (anti-polio poliomielitei), Hib (anti-haemophillus influenzae de tip b), ROR (anti-rubeola, anti-rujeola şi anti-oreion), precum şi vaccin pneumococic conjugat – în funcţie de fondurile disponibile (împotriva otitei, meningitei, pneumoniilor provocate de pneumococ).

Proiectul de lege a fost finalizat din punct de vedere tehnic, însă trebuie evaluat şi din punct de vedere juridic.

„Proiectul de lege este definitivat din punct de vedete tehnic. Din punct de vedere tehnic, al oamenilor din zona de sănătate publică, medici de familie, epidemiologi, microbiologi, e făcut. Acum este evaluat din punct de vedere juridic de Ministerul Sănătăţii şi când o să fie gata, o să fie pus în dezbatere publică. Trebuie să fie făcut în aşa fel încât să nu contravină altor acte normative. O să aducă modificări şi completări. Ceea ce cred eu că este cel mai important este că oferă perspectiva asigurării de vaccinuri fără întreruperi, responsabilizează foarte clar toţi actorii din sistem, începând cu ministrul Sănătăţii, Direcţii de Sănătate Publică, medici de familie şi oferă posibilitatea constituirii unor corpuri de experţi la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică şi la nivel central care să coordoneze şi să răspundă direct de această activitate de vaccinare”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

Totodată, potrivit prof. univ. dr. Alexandru Rafila, proiectul „stabileşte modalitatea şi responsabilităţile în ceea ce priveşte informarea„.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a precizat că proiectul va fi finalizat şi pus în dezbatere publică la sfârşitul lunii februarie.

„Eu cred că o să avem o variantă finală cam în 30 de zile probabil, la sfârşitul lunii februarie”, a spus medicul Alexandru Rafila