Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Obiective și activități

 

Programul Salvați Copiii destinat copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate urmăreşte reducerea impactului negativ al migraţiei economice a părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă prin:

  • Oferirea de servicii de suport psihologic, educational și social pentru copii şi părinţi/ persoane în grija cărora au rămas copiii, în 17 centre de zi;
  • Oferirea de informații și consiliere pentru copii, persoane în grija cărora au rămas aceştia, părinți și specialiști, prin intermediul unei linii telefonice Help-Line și a unei platforme online;
  • Oferirea de suport pentru aplicarea legislaţiei, identificarea, îndrumarea şi oferirea de servicii pentru copii, prin intermediul unui grup naţional şi a unor grupuri locale de lucru;
  • Creşterea nivelului de conştientizare asupra efectelor migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă şi obligaţiilor legale ale părinţilor în ceea ce priveşte migraţia pentru muncă, prin intermediul unor campanii şi evenimente locale şi naţionale.

Serviciile directe pentru copii şi persoanele în grija cărora au rămas aceştia sunt oferite în cadrul a peste 40 programe locale din 18 judeţe  Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Dîmboviţa, Galaţi, Hunedoara, Iaşi,  Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vîlcea, Vrancea şi muncipiul Bucureşti. Aici, copiii beneficiază de consiliere socială şi psihologică menite să-i ajute să depăşească perioada dificilă a separării de părinţi, de suport şcolar în pregătirea temelor și pregătire suplimentară la materiile de bază și la cele la care au dificultăți și de activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber. Persoanele în grija cărora au rămas copiii și părinţii acestora sunt sprijiniți prin servicii de consiliere psihologică, socială şi legală pentru a reuși să ajute copiii să aibă o bunăstare emoțională și, totodată să realizeze diferite demersuri administrative și juridice pentru aceștia. Activitățile sunt susținute de specialiștii organizației, asistenți sociali, psihologi și cadre didactice, cu sprijinul voluntarilor implicați în acest program.

„Este dificil pentru un copil ai cărui părinți sunt plecați la muncă în străinătate să aibă același comportament ca înainte de plecarea acestora. Lipsa lor îl va face să se simtă frustrat și să dezvolte diverse probleme de ordin emoțional, educațional și social. Având ca preocupare constantă protecția copiilor lipsiți de suport parental în urma plecării părinților la muncă în străinătate, am dezvoltat servicii de suport și consiliere pentru aceștia, precum și o importantă componentă de informare și consiliere pentru părinți și specialiști, privind nevoile copiilor aflați în această situație și obligațiile ce revin părinților la plecarea din țară.” – Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Echipa noastră își propune să vină în sprijinul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, părinților și persoanelor în grija cărora rămân copiii atât direct, prin centrele locale, cât și online și telefonic. Puteți cere orice sfat de la specialiștii organizației, fie completând formularul de la secțiunea Întreabă Specialistul sau trimițând un e-mail la contact@copiisinguriacasa.ro, fie sunând la 021.224.24.52.

obiective