Concediul ca oportunitate pentru dezvoltarea unei relații pozitive cu copilul
Plecarea la muncă în străinătate poate afecta în mod semnificativ relația pe care o aveți cu copilul dumneavoastră. El se poate simți abandonat și se poate învinovăți de plecarea dumneavoastră, mai ales dacă mesajul transmis este: ”Plec ca să-ți fie ție mai bine.” În această ordine de idei, momentele pe care le petreceți împreună cu copilul, atunci când reveniți în țară pe perioada concediului, trebuie privite ca niște oportunități de reconectare emoțională și de dezvoltare a unei relații pozitive.
Mai jos vă prezentăm câteva sugestii de activități pe care le puteți face cu copilul dumneavoastră și care au ca și consecințe dezvoltarea unei relații pozitive:
- Timp de calitate. Oferiți copilului în fiecare zi momente în care să se simtă apreciat și iubit de dumneavoastră. Exprimați-vă acest lucru în cuvinte și prin timpul petrecut împreună. Nu perioada de timp este importantă, ci calitatea timpului petrecut împreună. Ceea ce faceți împreună, indiferent că citiți o poveste, vă jucați jocul preferat al copilului, sau îl ascultați ce vrea să vă povestească despre ce a făcut cu prietenii, este foarte important pentru copil și îi dă sentimentul că îl apreciați și iubiți. Copilul are nevoie să știe că în fiecare zi petreceți cel puțin 10-15 minute cu el și pentru el. Dacă între timp ceva vă întrerupe, un telefon urgent de exemplu, cel mai potrivit este să spuneți: ”Acum nu pot vorbi, este timpul pentru Mihai.”
- Toți suntem speciali. Stabiliți-vă pentru fiecare membru al familliei o zi pe săptămână în care acea persoană primește atenție în mod special. Copii învață astfel să ofere atenție și complimente celorlalți, dar, la fel de important, învață să le primească. De asemenea, copilul mai învață despre diversitatea umană, adică faptul că fiecare persoană e unică și are moduri diferite în care se bucură și se relaxează. Pregătiți aceste momente cât de des este posibil. A”sărbători” pe cineva înseamnă a fi atent la el în mod deosebit, manifestând curiozitate față de persoana, preocupările, preferințele și interesele lui. A ”sărbători” pe cineva are mai degrabă legătură cu manifestarea fizică a afecțiunii, cu împărtășirea experiențelor (pescuitul, traseele montane, mersul pe bicicletă, alte hobbyuri) și mai puțin cu a-i oferi cadouri sau obiecte. Pentru foarte mulți copii a petrece un timp de calitate împreună este mai important decât o jucărie scumpă de care, oricum, se va plictisi foarte repede. Când copilul va ajunge la vârsta adultă, își va aminti cu siguranță cine la învățat să pescuiască, cine la învățat să aprindă focul sau cine mergea cu el cu bicicleta în parc și, mai mult ca sigur, va uita cine i-a cumpărat jucăria X. Timpul este cel mai mare cadou pe care îl puteți oferi cuiva, indiferent dacă este copil sau adult.
- Momentul familiei. Faceți o rutină dea a avea o dată pe săptămână un moment special al familiei în care, împreună cu copiii dumneavoastră, rezolvați problemele familiei și luați deciziile de familie. În acest fel, copiii se vor simți responsabili și vor accepta mult mai ușor deciziile decât dacă le impuneți dumneavoastră. Astfel îi învățați cum se ia o decizie și cum se rezolvă eficient o problemă. Cere-ți ajutorul copilului pentru rezolvarea problemelor de familie. Copilul are nevoie să se simtă util și valorizat în cadrul familiei. Ca exercițiu vă puteți realiza ”calendarul familiei” în care notați în fiecare săptămână momentele sau lucrurile pe care le-ați făcut împreună. În acest mod le va fi mult mai ușor copiilor să-și reamintească momentele speciale petrecute împreună. Această metodă este recomandată mai ales pentru părinții care sunt foarte ocupați și au un program de muncă prelungit.
- Contribuția ta contează. Oferiți copilului responsabilități în familie care să-l facă să se simtă care are o contribuție importantă: îngrijește florile, caută informații despre modul de a petrece timpul liber în familie, trimite felicitări rudelor și prietenilor. Fiți atent ca părinte să oferiți feedback pozitiv pentru comportamentele pozitive pe care le-a făcut copilul. A da feedback înseamnă a spune ceva imediat ce ați sesizat comportamentul pozitiv al copilului: ”Bravo! Apreciez mult faptul că ai ajutat-o pe sora ta să strângă jucăriile din camera ei!”
După cum se poate observa din cele precizate mai sus, nu sunt necesare niște eforturi supraomenești pentru a avea o relație pozitivă cu copilul. Este suficient să fiți atenți la nevoile lui emoționale, să manifestați o curiozitate autentică față de personalitatea lui unică și să fiți dispuși să oferiți TIMP.