Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru specialiști

Studii și cercetări

Lansare studiu naţional Evaluarea situaţiei copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate – conferinţă Salvaţi Copiii Ministerul Afacerilor Externe

Fenomenul copiilor rămași singuri în țară, în urma migrației economice a părinților, este unul a cărui amploare depășește statisticile oficiale. Dificultățile cu care se confruntă copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate au fost evidenţiate în mod constant în ultimii ani, migrația economică a părinților afectând grav copiii rămași acasă, atât din punct de vedere al bunăstării lor emoționale, educaționale și sociale, cât și prin prisma nereprezentării legale în cazul plecării ambilor părinți/părintelui unic susținător. Pentru o mai bună cunoaştere a dimensiunii şi efectelor fenomenului, Salvaţi Copiii a realizat în 2022 studiul Evaluarea situației copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, studiu sociologic reprezentativ naţional.

Lansarea studiului a avut loc în cadrul Conferinței privind situația copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, co-organizată de Salvați Copiii România și Ministerul Afacerilor Externe, în data de 4 mai 2023, în Sala „Drepturilor Omului” din Palatul Parlamentului. În cadrul conferinței au fost dezbătute soluții concrete care să vină în sprijinul acestei categorii vulnerabile  de copii, împreună cu  reprezentanți ai autorităţilor centrale și locale relevante, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor neguvernamentale.

Studiul a relevat că 13,8% dintre copii au avut în ultimul an cel puțin unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate. Prin extrapolare la  populația de copii de referință (3.896.943) estimăm un volum de aproximativ 536.000 de copii care în perioada iunie 2021-iunie 2022 au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Dintre aceştia, aproximativ 184.000 de copii sunt total lipsiţi de îngrijirea directă a părinţilor, având ambii părinţi sau părintele unci susţinător de familie plecat la muncă în străinătate.