Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru specialiști

Legislație și servicii

Proiectul de lege care reglementează situația copiilor cu părinții plecați la muncă în

Conform statisticilor Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, 79.638 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate[1]. Plecarea părinților face ca cei mici să fie mai vulnerabili la situațiile de risc cu care, în mod norma, nu s-ar confrunta. Lipsa părinților și a persoanei desemnate cu îngrijirea copilului poate duce la limitarea accesului acestora la servicii vitale, com ar fi cele de educație, sănătate, la beneficii sociale și alte servicii de interes.

Este nevoie ca și copiilor singuri acasă să le fie garantate drepturile și libertățile, astfel încât impactul plecării părinților să fie cât mai puțin resimțit. Pentru aceasta, implicarea legiuitorului este vitală. La începutul lunii iunie a acestui an, Parlamentul a adoptat proiectul de lege de modificare a Legii nr. 272/2004, care clarifică numeroase probleme ce au apărut în aplicarea ei. Una dintre cele mai importante schimbări vizează procedura de numire a persoanei desemnate cu îngrijirea copilului pe perioada în care părinții acestuia sunt plecați la muncă în străinătate.

Pe 29 octombrie, Curtea Constituțională a publicat decizia prin care se constată că modificările aduse legii sunt legale și respectă Constituția. În urma acestei decizii, pe 4 noiembrie Președintele a trimis legea pentru a fi reexaminată în Parlament. Reexaminarea va presupune o nouă analiză a legii, realizată atât de către Senat, cât și de Camera Deputaților.

Cu ocazia reexaminării proiectului de lege, Organizația Salvați Copiii speră ca drepturile și situația vulnerabilă în care se află copii singuri acasă să fie luate în considerare, pentru ca impactul negativ pe care aceștia îl resimt în urma plecării părinților să fie cât mai redus.

 

[1] La 30.06.2020.