Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru specialiști

Legislație și servicii

Părinți informați – copii protejați. Salvați Copiii vine în sprijinul părinților plecați la muncă în străinătate, prin singurul serviciu de consiliere telefonică și online din România

București, 20 noiembrie 2015 – Cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, sărbătorită pe 20 noiembrie, Salvați Copiii lansează o amplă campanie de promovare a liniei telefonice Help-Line – 0800.070.040 și a platformei www.copiisinguriacasa.ro. Aceasta este dedicată părinților și copiilor afectați de migrația economică, persoanelor în grija cărora rămân copiii, dar și specialiștilor din domeniul protecției copilului și educației sau altor persoane interesate.

 

Cele două instrumente (telefon și platformă online), unice în România, au fost lansate la finalul lunii octombrie în cadrul unui eveniment organizat de Salvați Copiii cu sprijinul Administrației Prezidențiale. Linia telefonică Help Line 0800.070.040 este un număr oferit de Digi, apelabil gratuit pe teritoriul României, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă. De luni până vineri, în intervalul orar 9:30-17:30, un psiholog și un consilier juridic oferă consiliere pe teme psiho-sociale și juridice persoanelor interesate.

Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate părinților și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiștilor din domeniu, dar și copiilor, precum și o secțiune prin care se pot adresa întrebări specialiștilor Salvați Copiii, care vor oferi în timp util răspunsuri prin e-mail.

”La 25 de ani de la ratificarea de către România a Convenției ONU, una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm, atunci când vine vorba despre respectarea drepturilor copiilor, este migrația economică a părinților. Acest aspect al vieții cotidiene a devenit foarte comun și nu este privit cu importanța cuvenită – nici de către autoritățile locale, nici de către părinți. Cu toate acestea, el are asupra copiilor o serie de efecte negative – atât de ordin emoțional, social sau educațional cât și de ordin juridic. Prin campania pe care o lansăm ne dorim să contribuim la conștientizarea tuturor părților implicate asupra acestei situații.” Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii

Pe lângă campania națională de informare, vor fi lansate și campanii locale care au ca principal obiectiv informarea părinților care au plecat ( prin intermediul rudelor care îngrijesc copiii) sau urmează să plece la muncă în străinătate cu privire la cele două instrumente nou lansate, dar și cu privire la obligațiile care le revin atunci când părăsesc țara, în vederea desemnării unui reprezentant legal al copilului, și la riscurile pe care le implică pentru copii plecarea lor la muncă în străinătate.

Inițiativa include organizarea de caravane, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, la care vor participa specialiștii Salvați Copiii și care vor fi sprijinite de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Vor fi organizate întâlniri cu părinții și persoanele în grija cărora au rămas copiii, dar și întâlniri și evenimente cu reprezentanții serviciilor publice de asistență socială, ai școlilor și ai altor instituții relevante, în perioada noiembrie 2015 – mai 2017.

Caravanele locale vor viza Capitala, precum și județele Argeș, Brașov, Dolj, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Caraș-Severin, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Timiș, Mureș. În restul județelor țării, cu sprijinul DGASPC-urilor sau al altor instituții județene, se vor desfășura campanii de informare. Prin toate activitățile din cadrul campaniei se preconizează atingerea unui grup țintă de cel puțin 1,2 milioane de persoane în perioada 29 octombrie- 17 noiembrie 2015.

Situația copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate

 

Conform statisticilor oficiale, peste 80.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate[1]. Cu toate acestea, numărul real este unul mult mai mare, estimările indicând între 170.000[2] și 350.000[3] de copii aflați în această situație.

Datele culese de Salvați Copiii de la Inspectoratele Școlare Județene, în perioada septembrie-noiembrie 2015  relevă un număr de 160.240 de copii[4] cu părinții plecați la muncă în străinătate (dintre care 48.249 lipsiți total de grijă părintească) în 28 de județe și municipiul București, în condițiile în care statisticile de la nivelul protecției copilului raportau la finalul lunii iunie 2015, 60.041 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate în respectivele județe și municipiul București, dintre care 23.010 de copii cu ambii părinți sau părintele unic susținător de familie plecat.

Conform Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, modificată în anul 2013[5], în urma eforturilor susținute ale Organizației Salvați Copiii România, în situația în care ambii părinți sau părintele care exercită singur autoritatea părintească intenționează să plece la muncă în străinătate, aceștia/acesta au/are obligația de a notifica serviciul public de asistență socială de la domiciliu cu privire la această intenție și de a desemna persoana care se va ocupa de întreținerea copilului.

Confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanța de tutelă, care dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an. Doar prin parcurgerea de către părinți a acestei proceduri, copiii pot avea un reprezentant legal, ceea ce le va permite să se bucure de beneficiile care decurg din respectarea drepturilor lor.

Despre proiectul Salvați Copiii dedicat copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate

 

Campania de informare este derulată în cadrul proiectului Protecție si educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate a părinților, prin centre de zi”, implementat de Salvați Copiii cu sprijinul financiar al THE VELUX FOUNDATIONS, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, direcții generale de asistență socială și protecția copilului, inspectorate școlare județene și școli.

În cadrul acestui proiect, copii afectați de migrația economică a părinților, părinții acestora și persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază de suport educațional, psihologic și social, prin 16 programe locale din orașele București, Pitești, Brașov, Craiova, Mangalia, Tîrgoviște, Petrila, Lupeni, Reșița, Iași, Piatra Neamț, Suceava, Negrești, Timișoara, Târgu Mureș.

Susținători proiect: RCS&RDS, Metropolitan Life.

 

 

Despre Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

La 20 noiembrie 2015 se împlinesc 25 de ani de la ratificarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului. Documentul, adoptat până în prezent de 194 de ţări membre ale Naţiunilor Unite (cu excepţia SUA si a Somaliei, are prevederi clare în privința drepturilor copilului: copilul trebuie tratat cu respect, iar statul este obligat să îi asigure cele mai bune condiţii de dezvoltare, să respecte drepturile copilului şi normele de protecţie a copilului. Drepturile copilului conţinute în Convenţie trebuie să fie aplicate tuturor copiilor, fără discriminare. Ideea elaborării unui document special dedicat drepturilor copilului îi aparţine lui Englatyne Jebb, care a fondat prima organizaţie Salvaţi Copiii în 1919, la Londra. Revoltată de consecinţele Primului Război Mondial şi ale Revoluţiei din Rusia (mii de copii mureau zilnic din cauza bolilor şi a foametei în toate ţările Europei), E. Jebb a luat decizia de a se dedica salvării şi îmbunătăţirii vieţii copiilor din întreaga lume.Textul Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului adresa:

http://salvaticopiii.ro/upload/p000600010000_Conventie_ONU_drepturile_copilului_2010.pdf

 

 

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

[1] Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, www.copii.ro, având ca sursă Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

[2] „Efectele Migraţiei: Copiii rămaşi acasă”, Fundația Soros, 2007; estimarea se referă doar la elevii de gimnaziu;

[3] „Analiză la nivel naţional asupra fenomenului copiilor rămaşi acasă după plecarea părinţilor la muncă în străinătate”, UNICEF, Alternative Sociale şi Gallup România, 2008

[4] Datele surprind doar numărul copiilor integrați în sistemul de învățământ (preșcolari și școlari cu vârsta între 3-17 ani). Nu sunt cuprinși copiii de vârstă antepreșcolară și cei neînscriși la școală/în abandon școlar. Datele colectate provin din județele Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mureș, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea și București. Școlile din județele respective nu au răspuns solicitărilor ISJ-urilor în proporție de 100%.

[5] Secțiunea 4 – Protecția copilului cu părinți plecați la muncă în străinătate (art. 104-108) a fost nou introdusă în Legea 272/2004.