Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

https://dprp.gov.ro/

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Aici veți găsi informații despre cum îți poți menține o relație apropiată cu copilul tău chiar și de la distanță.

Pentru specialiști

Ziua Internațională a Familiei

Cu pași repezi ne apropiem de 15 mai, zi în care celebrăm Ziua Familiei. Pentru  a a pune în lumina cât de important este acest nucleu în care ne dezvoltăm și care ne creează amintiri ce le purtăm o viață întreagă servindu-ne drept refugiu în momentele grele, vă propunem să o sărbătorim prin zâmbet și diverse activități.

Istoric

Ziua InternaÈ›ională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a OrganizaÈ›iei NaÈ›iunilor Unite în 20 septembrie 1993, cu rezoluÈ›ia A / RES / 47/237, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an È™i reflectă importanÈ›a pe care comunitatea internaÈ›ională o acordă familiilor. 1994 a fost declarat An InternaÈ›ional al Familiei, iar începând cu anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări de pe planetă. Scopul acestei zile este de a sublinia importanÅ£a familiilor în societate , de a promova valorile familiei – egalitatea, împărÅ£irea responsabilităţilor casnice, dragostea, respectul, dar È™i de a creÈ™te conÈ™tientizarea problemelor care înconjoară familiile ( în funcÈ›ie de diverÈ™i factori  demografici, sociali, financiari etc.)

Propuneri de activități  în familie

De acasa sau de la depărtare, vă invităm să realizați activități  împreună cu cei mici și restul familiei, activități ce au menirea de a vă alătura emoțional și de a cultiva  spiritul familiei .

  • DesenaÈ›i arborele genealogic – ajutaÈ›i-i pe cei mici cu informaÈ›ii despre familie, despre rudele îndepartare.
  • Priviti poze cu rudele, poze de familie si povestiÈ›i despre membrii familiei
  • Scrieti-va scrisori
  • Povestiti amintiri din vacanÈ›ele în familie
  • Desenati-va membrii familiei -creaÈ›i un portret de familie
  • DecretaÈ›i ziua cu lucruri plăcute – stabiliÈ›i să vizionaÈ›i acelaÈ™i film sau să mâncaÈ›i acelasi gen de desert (chiar dacă de la departare)

! Puteti face aceste activități prin intermediul telefonului sau altor device-uri pe platformele/aplicațiile online.

Propuneri de activități  la școală

  • RealizaÈ›i poveÈ™ti despre familie
  • PovestiÈ›i în cerc o amintire plăcută din familie
  • ScrieÈ›i o scrisoare pentru familie
  • Povestiti – amintiri din vacanÈ›ele în familie
  • Desenati-va membrii familiei
  • VorbiÈ›i despre obiceiurile familiilor voastre
  • Joacă ghiceÈ™te personajul – Acest joc un instrument interactiv excelent pentru a-i face pe elevi să vorbească. AlocaÈ›i fiecăruia un membru al familiei È™i cereÈ›i-i să le descrie cât mai detaliat posibil unui partener, unui grup sau unei clase mai largi. Pe rând, cereÈ›i celorlalÈ›i cursanÈ›i să ghicească cine este membrul familiei din descriere.
  • Jocul cu portretul familieieste un tip de joc de teatru pe care elevii pot juca È™i se pot distra. ÃŽn acest joc, elevii creează diferite ipostaze ale diferitelor familii descrise de un participant.Exemple de familii pe care participantul desemnat le poate interpreta sunt: o familie din anii 1930, poza cu bunica gătind, familia regală, o familie plină de energie, o familie snoabă etc.
  •  Concurs de eseuri pe tema familieiConcursurile de eseuri bazate pe teme de familie sunt idei distractive È™i educative pentru Ziua Familiei. Posibile teme  – TradiÈ›ia mea preferată de familie, Zece rânduri despre familia mea, Lucruri pe care vreau să le fac într-o vacanță în familie, Valorile familiei meleÂ