Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru părinți

Educația școlară a copilului

De ce e util să înveţi?

Alexandra Băcescu-Davis

Uneori, temele pentru acasă, disciplinele școlare sau proiectele academice pot părea lipsite de sens pentru copii, deoarece întrevăd cu dificultate beneficiile acestor activități pe termen lung. Prezentarea acestor beneficii, utilizând un limbaj adecvat vârstei, poate contribui semnificativ la susținerea motivației interne a copilului atunci când trebuie să depună un efort susținut în acest sens.

Mai jos găsiți câteva idei în legătură cu modul în care puteți susține o astfel de conversație cu copilul:

”Şcoala generală și liceul nu te învaţă doar matematică, limba română, fizică, istorie, chimie, limbi străine sau materii specifice profilului tău. În școală îți formezi un sistem de valori, o imagine generală despre lume – din care fac parte şi domnitorii şi munții şi operele literare şi foarte multe alte lucruri.

Un alt lucru util în școală este că te învață să înveți, adică să găsești informaţii şi să vezi conexiunile dintre ele, să gândești logic și asta ajută la formarea ta ca adolescent și adult. Învățarea este procesul prin care ne antrenăm mintea și corpul să perceapă, înțeleagă și să modifice propria lume interioară și mediul înconjurător.

Dacă știi să înveți, vei putea oricând să asimilezi lucruri noi, vei fi capabil să-ți schimbi meseria sau să te adaptezi oricăror schimbări din viața ta profesională.

La școală intri în contact cu un mare număr de informaţii din diverse domenii, ceea ce te ajută la formarea capacităţilor de filtrare, analiză, sinteză şi stocare ale minţii, la vârsta cea mai potrivită. În mod natural aceste informaţii se selectează în timp, iar ceea ce rămâne devine baza intelectului fiecăruia dintre noi, adică temelia pe care se construieşte tot ceea ce ţine de inteligenţă şi cultură.

Tot școala oferă suportul  de bază pentru ceea ce alegi să faci în viitor, ca profesie. De exemplu, nu ai cum să ajungi să-ţi doreşti să fii inginer dacă nu te-ai întâlnit niciodată cu fizica, sau doctor, dacă n-ai avut ocazia să fii cucerit de experienţe sau de logica după care se compun moleculele diferitelor substanţe, la chimie sau de corpul uman, la biologie.

Fiecare materie are avantajele ei: 

  • Matematicanu este doar învăţarea unor formule, ci dezvoltă capacitatea de a gândi logic, organizat, pornind de la „ce se dă şi ce se cere”.
  • Limba și literatura română te ajută să vorbești, exprimi și să scrii corect.
  • Istoria românilor te învață momentele cheie care au schimbat cursul societății noastre iar geografia îți oferă multe informații despre locuri minunate pe care poți să le vizitezi la noi in țară.
  • Desenul şi muzica ajută la dezoltarea spiritului estetic, artistic, gustului pentru forme, culori şi sunete.
  • Educația fizică te ajută sa te dezvolți sănătos, iar activitatea fizică este o formă de relaxare. Prin jocurile de echipă (fotbal, baschet, volei, handbal) se consolidează relațiile între colegi și îți poți face prieteni noi.
  • Limbile străine te ajută cel mai mult în această lume modernă în care informațiile vin din multe țări (mai ales din S.U.A, Uniunea Europeană) unde engleza, spaniola și franceza sunt cele mai folosite.

Nu trebuie să fii as la toate materiile însă dacă încerci să înveți din toate vei putea să stabileşti mai târziu ce îţi doreşti şi ce îţi place să faci .

Dacă ai “gustat” din fiecare materie, atunci îţi va fi mult mai uşor să îți alegi ulterior drumul – facultatea sau profesia pe care vrei să o urmezi. Materiile numeroase din școală și liceu te ajută să îți descoperi pasiuni noi care te vor motiva să studiezi mai mult acele subiecte interesante pentru tine, folosindu-te de materialele de la bibliotecă, reviste de specialitate și de internet.”