Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru părinți

Ce poți face pentru copil

Recomandări pentru părinți / aparținători pentru a preveni și gestiona panica în vreme de pandemie

Contextul pandemiei implică multe efecte psihologice atât asupra adulților – părinți/aparținători, cât și asupra copiilor. Principalul impact psihologic, până în prezent, este rata crescută de stres sau anxietate, însă pe măsură ce se introduc noi măsuri de protecție, precum distanțarea socială, izolarea la domiciliu, școala și serviciul de acasă, pot apărea mai multe dezechilibre în plan psihologic și o plajă largă de emoții și trăiri precum furie, iritabilitate, neputință, îngrijorare, plictiseala, apatie, teamă sau depresie.

În ceea ce-i privește pe copii, și nu doar pe aceștia, mediul locativ și mediul  școlar în aceste condiții ajung foarte ușor să se întrepătrundă, granița dintre cele două nemaifiind clar delimitată. Rutina zilnică este, de asemenea, afectată. Copiii sunt prezenți în fața unui calculator, făcându-și temele în lipsa unei prezențe directe și concrete a cadrului didactic, aceasta fiind mijlocită de o imagine pe calculator. Pentru unii dintre copii, acestor elemente cu caracter derutant li se adaugă și lipsa părinților, care poate implica, pe lângă suferință și un grad mai mare de îngrijorare cu privire la situația părinților. “Ce fac ei?”, “Cum se simt ei?”, “S-au îmbolnăvit?”, “Ce este boala asta?”.

În vederea protejării sănătății mintale atât a copiilor, cât și a părinților/ aparținătorilor în grija cărora a rămas copilul, pentru a evita panica și a gestiona cât mai bine această perioadă de pandemie, încurajăm câteva activități:

 

Mențineți legătura constantă cu copiii

Încercați să mențineți legătura telefonică sau online cu cei mici zilnic pentru a reduce teama. Este util să monitorizați starea emoțională a copiilor și să-i asigurați de starea dumneavoastră de sănătate. Este util să nu întrerupem brusc legătura pentru că aceștia nu ar înțelege și s-ar putea speria. De asemenea, o comunicare constantă oferă un mediu securizant copilului, întărind încrederea în părinte, prezent la telefon indiferent de situație.

Comunicare constantă între părintele plecat la muncă în străinătate și persoana în grija căreia a rămas copilul

Pentru menținerea stării de liniște, în creșterea unui  copil este nevoie să existe mesaje unanime și nu duble care îl pot deruta. Vorbiți cu cei rămași în țară și încercați să creați o consecvență în transmiterea mesajelor către copii. De asemenea, este util să vorbiți în mod constant cu cel mic, tocmai pentru a-l ajuta să se simtă în siguranță, indiferent de situație. Respectați angajamentele pe care le luați față de cel mic: dacă ați stabilit cu acesta o oră la care să sunați respectați-vă promisiunea! În cazul în care intervine ceva, anunțați-l pe cel mic.

Oferiți copiilor răspunsuri

Înainte de a oferi informații copiilor, este necesar să verificați ce au înțeles copiii  cu privire la acest eveniment, care sunt temerile și îngrijorările acestora. Informațiile livrate de adulți vor fi filtrate întâi de acesta și apoi oferite copiilor într- o manieră adecvată vârstei și capacității de înțelegere a copiilor.

De asemenea, foarte important este să vă asigurați de calitatea informaților pe care le dețin persoanele în grija cărora au rămas copiii. Acestea pot furniza informații eronate celor mici.

Evitați utilizarea și expunerea prelungită la mijloacele de informare în masă

Atât unele imagini, cât și unele informații cu impact emoțional puternic nu pot fi procesate în mod adecvat de copii și pot crea anxietate și chiar panică. Este necesar să fie monitorizate sursele  accesate de copii pe telefon/tabletă/laptop și aceștia să nu fie expuși la știri ce pot avea impact emoțional puternic. Dată fiind vârsta, copiii nu au încă formate mecanisme de înțelegere și de apărare în fața acestor situații și se pot panica/șoca. Astfel pot apărea coșmarurile, insomnia, plâns facil, lipsa concentrării, izolare, depresie.

Informați-vă doar din surse oficiale, evitând știrile false

În căutarea unor informații cu privire la un aspect specific, este util :

  • să se consulte sursa care furnizează informația. Aceasta este util să provină de la specialiști în domeniu.
  • să se verifice data și ora publicării pentru a avea informații actualizate.

Deoarece avem tendința să culegem materialele care ne validează credința noastră preexistentă și avem tendința să reținem ceea ce ne afectează emoțional, este foarte util să accesăm doar surse oficiale, fără a ne suprainforma (expunerea îndelungată la media poate crește considerabil anxietatea)

Consultați experții

În acest caz, punctul de referință este medicul de familie/generalist, care poate oferi informații pentru a ne liniști cu privire la copii. Este util să avem în vedere că cei mici pot fi afectați  si de ceea ce aud sau ce văd, de aceea părerea unui expert le poate reduce teama.

 

Fiți un model pentru copilul dumneavoastră

Copiii învață cum să gestioneze situațiile dificile de la adulți, prin copierea comportamentelor și atitudinii acestora. Trebuie să fiți atenți să vă exprimați emoțiile în fața copiilor în funcție de vârsta lor. Discutați despre aceste aspecte cu persoana în grija căreia se află copilul. Uneori ne speriem inutil sau disproporționat în raport cu realitatea. Acest lucru nu aduce niciun beneficiu copiilor.Persoana rămasă cu copilul acasă va fi modelul acestuia.Așadar, amintiți-vă să:      luați pauze      dormiți suficient      mâncați sănătos      mențineți contactul cu prietenii și membrii familiei  Încercați să mențineți rutina zilnică   Activitățile și mediul deja știute sunt mult mai confortabile, menținând starea de liniște. Schimbarea poate declanșa stări de anxietate și stress. În acest sens, este util ca programul zilnic să aibă o ordine, să fie respectate niște repere care să-i ofere copilului sentimentul de siguranță și stabilitate. De exemplu în intervalul orar în care copiii erau la școală este important să facă teme sau activități de învățare. Verificați acest lucru telefonic, mențineți legătura cu persoana rămasă în țară cu copilul.

Discutați despre trăirile emoționale ale copiilor și încercați să organizați programul acestora pentru a veni în sprjinul lor

  • Discutați cu cei mici despre îngrijorările lor. Nu le negați fricile, deoarece aceștia nu se vor simți înțeleși sau în siguranță. Explicați-le că frica și îngrijorarea sunt emoții normale resimțite de fiecare dintre noi în situația aceasta. Povestiți-le despre programul dumneavoastră zilnic. Dacă sunteți în izolare, le puteți relata cum decurge o zi de-a dumneavoastră; la fel și dacă ați continuat să mergeți la muncă, pentru a-i liniști.

 

  • Îndreptați atenția copiilor către activități viitoare, activități pe care le vor face după terminarea carantinei, pentru a face prezentul mai ușor de suportat și pentru a delimita aceasta perioadă.
  • Stabiliți cu cei mici, precum și cu cei în grija cărora au rămas să nu se consume prea mult zahăr sau băuturi energizante pentru a evita agitația, greu de gestionat doar în casă.

 

  • Încurajați-i să facă sport pentru reducerea tensiunilor interioare și anxietății și pentru menținerea stării generale de bine a organismului. Chiar dacă vor sta în casă, se pot face exerciții de gimnastică sau exerciții fizice.

 

  • Propuneți-le activități de relaxare, care le crează plăcere, îi destind, dar și unesc – desen, lectura unor povești, pictură, jocuri.

 

 

Evitați călătoriile

Deși distanța este destul de greu de suportat, sunt de evitat călătoriile internaționale atât pentru copii cât și pentru adulți, chiar și de Sărbătorile Pascale pentru a respecta măsurile de siguranță.

Apelați la serviciile experţilor de sănătate mintală (psiholog, psihiatru) din cadrul programelor Salvați Copiii

Pentru a gestiona, panica, frica, anxietatea, sfătuiți persoanele în grija cărora au rămas copiii să apeleze telefonic/whatsapp la specialiștii din program pentru a găsi răspuns la întrebarile lor.