Există multe familii în care părinţii sunt separaţi de copii pentru o anumită perioadă de timp – de luni până vineri deoarece părintele lucrează în alt oraş, sau pentru mai multe luni de zile atunci când părintele lucrează în străinătate. Calitatea relației părinte – copil reduce semnificativ impactul negativ al plecării părintelui.
Cum putem avea o relaţie părinte-copil sănătoasă?
Iată câteva sfaturi:
Explicaţi de mai multe ori copilului de ce sunteţi nevoit/ă să plecaţi
Copiii au nevoie să înţeleagă motivele reale care determină plecarea părinţilor. Fiind sensibili şi observând că ceilalţi copii au lângă ei cel puţin un părinte, pot crede că ei sunt cauza separării şi se pot învinovăţi. Aşadar, trebuie să-i explicaţi copilului de ce plecaţi (folosind un limbaj adecvat vârstei), care vor fi căile prin care veţi ţine legătura şi când o să vă reîntâlniţi.
Comunicaţi cât mai mult cu copilul pe perioada separării
Pentru a schimba informaţii cu copilul dumneavoastră folosiţi orice mijloc posibil: telefon, SMS, email sau chiar scrisori şi faceţi descrieri cât mai detaliate când comunicaţi ce vi se întâmplă.
Procuraţi-vă o cameră web pentru a realiza video conferinţe cu copilul. Procuraţi-vă o cameră digitală şi rugaţi persoanele care îngrijesc copilul să filmeze şi să fotografieze toate activităţile importante desfăşurate de acesta şi apoi să vi le trimită. Discutaţi cât mai mult cu copilul pe marginea acestor activităţi.
Fiţi consecvent şi previzibil
Respectaţi-vă cuvântul dat şi promisiunile făcute. Dacă uitaţi să sunaţi în ziua şi la ora promisă, sau dacă aţi ratat ”întâlnirea” de pe camera web, copilul se va simţi abandonat şi nedemn de dragostea părintească. Justificările nu au nicio însemnătate pentru copil.
Implicați-vă în viața copilului
Părintele sau părinţii plecaţi în străinătate trebuie să se implice cât mai mult în procesul de luare a deciziilor ce îl privesc pe copil. Este important ca persoana plecată să susţină îngrijitorul copilului în deciziile luate de acesta. Neînţelegerile şi criticile vor fi abordate de adulţi într-o convorbire privată. Copilul trebuie să simtă armonia existentă între persoanele adulte atunci când se iau decizii care-l privesc.
Nu răsfăţaţi copilul pentru că vă simţiţi vinovat/ă
Când vă întoarceţi acasă ar fi bine să evitaţi experimentarea emoţiei de vină. Copiii observă uşor această emoţie şi devin confuzi. În general, când se întoarce acasă, părintele absent are tendinţa de a fi mai permisiv/tolerant şi îi permite copilului să depăşească anumite limite fireşti sau să încalce regulile stabilite anterior. Rezistaţi acestor tentaţii! Acest gen de comportament va îngreuna foarte mult munca persoanei care se va ocupa de copil după plecarea dumneavoastră.
Găsiţi o activitate părinte-copil specială
Când vă întoarceţi acasă, căutaţi o activitate specială pentru dumneavoastră şi pentru copil, o vizită la un magazin, într-un parc, jocul dumneavoastră preferat, pescuit, drumeţie la munte etc. Poate fi orice! Important este să fie interesant pentru copil şi să poată fi asociat numai cu persoana dumneavoastră. Această activitate face ca relaţionarea viitoare să fie aşteptată cu nerăbdare.
Un plan concret al relaționării cu copilul vă poate ajuta să vă organizați în acest sens și vă împiedică să lăsați cea mai importantă relație din viața dumneavoastră să se desfășoare la voia întâmplării. Este important să observați copilul și în funție de răspunsurile sale verbale/comportamentale veți ști asupra cărei metode să insistați și la care să renunțați.