Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

https://dprp.gov.ro/

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Aici veți găsi informații despre cum îți poți menține o relație apropiată cu copilul tău chiar și de la distanță.

Pentru părinți

Ce poți face pentru copil

Cum să clădim încrederea în sine a copiilor

Când dorim să învățăm copilul un comportament sau o deprindere nouă (ex. să spele singur vasele, să gătească singur ceva simplu etc.) este bine să plecăm de la ceea ce știe el deja să facă și să ținem cont de resursele lui mentale, sociale și emoționale. Dezvoltarea încrederii în sine trebuie să fie baza oricărui proces de învățare, indiferent dacă copilul rezolvă o problemă la matematică sau dacă învață să se lege singur la șireturi. Trebuie să luăm în considerare modul în care vorbim cu copilul și tipul de mesaje pe care le transmitem.

Cum putem face acest lucru:

  • Prin focalizarea pe aspectele pozitive ale copilului: ”Bravo! Ai reușit!”
  • Prin atenția acordată progreselor făcute de copil:”Apreciez modul în care ai rezolvat…mi se pare interesant modul în care…”
  • Prin acceptarea diferențelor individuale – fiecare copil învață diferit un comportament sau o abilitate și reacționează diferit într-o situație dată: ”Mă bucur când tu…”
  • Prin încrederea zilnică pe care o acordăm copilului
  • Prin așteptări realiste și adaptate nevoilor și potențialului de dezvoltare al copilului. Trebuie să alegem sarcini care să nu fie prea grele, dar nici prea ușoare. Încrederea în sine se construiește cel mai bine atunci când sarcina reprezintă o provocare pentru copil, dar o provocare ce poate fi depășită. Dacă sarcina este prea grea și copilul nu o finalizează, această situație îi va submina încrederea în sine. În schimb, dacă sarcina este prea ușoară, copilul își va crea o impresie greșită despre propriul sine și despre propriile abilități și aptitudini.
  • Prin evitarea comparațiilor și a competiției dintre copii: ”Pentru mine ești special!”

Pentru a conștientiza mai des calitățile copilului dumneavoastră vă propunem un mic exercițiu. Realizați un calendar sau o agendă în care pe o perioadă de 10 zile notați calitățile, abilitățile, deprinderile, aspectele pozitive sau alte lucruri interesante pe care le observați la copilul dumneavoastră. Acest exercițiu vă va ajuta să observați acele comportamente pozitive pe care uneori le ignorăm, le uităm sau le considerăm ca fiind absolut normale. Veți constata cât de multe lucruri grozave face sau știe copilul dumneavoastră…

1 Îmi spune ”Mulțumesc” de fiecare dată când îi ofer ceva
2 A adunat jucăriile după ce s-a jucat cu ele
3 S-a bucurat când a ascultat povestea preferată
4 …..
5

…..