Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru părinți

Ce poți face pentru copil

Copilul auto-motivat

Foto: Salvați Copiii România

Poți să ceri imperativ, poți să rogi frumos sau poți să ”mituiești” copilul cu diferite recompense externe ca să studieze sau ca să-și îndeplinească îndatoririle casnice zilnice. Dar, oare, reușesc aceste metode să motiveze copilul pe termen lung, mai ales atunci când nu se află sub supravegherea dumneavoastră directă? Înainte de a lăsa copilul în grija altor persoane, este bine să vă asigurați că și acestea la rândul lor sunt capabile să ofere suport copilului în vederea dezvoltării auto-motivației.

Capacitatea de a fi auto-motivat este o resursă personală fundamentală deoarece ajută copilul să inițieze, să persiste și să finalizeze, înclusiv sarcinile complexe ce presupun un efort îndelungat și susținut. Pentru a fi auto-motivați copiii trebuie să aibă sentimentul că sunt eficienți și că ceea ce fac este un lucru important, plăcut și controlabil.

Există mai multe metode prin care copiii pot fi ajutați să-și dezvolte auto-motivația, dar experiența a demonstrat că cele mai eficiente sunt următoarele:

  • Exprimați-vă încrederea față de abilitățile copilului. Ajutați-vă copilul să conștientizeze că este capabil să îndeplinească o anumită sarcină. Copiii care sunt încrezători în abilitățile proprii au sentimentul că pot controla rezultatul propriilor acțiuni.
  • Indiferent de vârstă, implicați copilul cât mai mult în procesul decizional în ceea ce privește activitățile familiei. Astfel, copiii capătă credința internă că alegerile/deciziile personale sunt importante.
  • Încurajați copilul să-i ajute pe cei din jurul său! Copiii care au credința că pot fi de ajutor și pot schimba cursul unei situații dezvoltă un puternic sentiment de încredere în sine.
  • Ajutați-vă copilul să recunoscă, să conștientizeze și să aprecieze recompensele naturale precum sentimentul de împlinire resimțit când este finalizată o sarcină.
  • Fiți un bun exemplu. Dacă, în general, obișnuiți să îndepliniți anumite sarcini fiind auto-motivat și auto-disciplinat, copiii vor observa acest lucru și vă vor urma exemplul.

Ca și persoană ce se ocupă de îngrijirea copilului, trebuie să-i dezvoltați abilitatea de a-și defini singur ce este important pentru el și ce anume își dorește cu adevărat. Trebuie să ajutați copilul să-și definească cine este ca persoană, ce este important pentru el și ce poate face pentru a-și atinge obiectivele propuse. Responsabilitatea dumneavoastră este să ajutați copilul să facă singur aceste lucruri, nu să le faceți dumneavoastră în locul său. Trebuie să-i oferiți copilului un anumit grad de libertate astfel încât să descopere singur cine este, cum și ce gândește, și care îi sunt interele.

 

Bibliografie

www.empoweringparents.com