Poți să ceri imperativ, poți să rogi frumos sau poți să ”mituiești” copilul cu diferite recompense externe ca să studieze sau ca să-și îndeplinească îndatoririle casnice zilnice. Dar, oare, reușesc aceste metode să motiveze copilul pe termen lung, mai ales atunci când nu se află sub supravegherea dumneavoastră directă? Înainte de a lăsa copilul în grija altor persoane, este bine să vă asigurați că și acestea la rândul lor sunt capabile să ofere suport copilului în vederea dezvoltării auto-motivației.
Capacitatea de a fi auto-motivat este o resursă personală fundamentală deoarece ajută copilul să inițieze, să persiste și să finalizeze, înclusiv sarcinile complexe ce presupun un efort îndelungat și susținut. Pentru a fi auto-motivați copiii trebuie să aibă sentimentul că sunt eficienți și că ceea ce fac este un lucru important, plăcut și controlabil.
Există mai multe metode prin care copiii pot fi ajutați să-și dezvolte auto-motivația, dar experiența a demonstrat că cele mai eficiente sunt următoarele:
Ca și persoană ce se ocupă de îngrijirea copilului, trebuie să-i dezvoltați abilitatea de a-și defini singur ce este important pentru el și ce anume își dorește cu adevărat. Trebuie să ajutați copilul să-și definească cine este ca persoană, ce este important pentru el și ce poate face pentru a-și atinge obiectivele propuse. Responsabilitatea dumneavoastră este să ajutați copilul să facă singur aceste lucruri, nu să le faceți dumneavoastră în locul său. Trebuie să-i oferiți copilului un anumit grad de libertate astfel încât să descopere singur cine este, cum și ce gândește, și care îi sunt interele.
Bibliografie