Uneori familiile nu pot fi împreună de sărbători, mai ales atunci când părinții sunt plecați la muncă în altă țară. În astfel de situații, părinților și copiilor le este greu să păstreze un echilibru între viața de familie și serviciu, lucru care are de cele mai multe ori consecințe negative asupra copiilor.
Chiar dacă migarea părinților aduce beneficii economice copiilor rămași acasă, ea are un impact negativ asupra dezvoltării lor.
Copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în altă țară pentru perioade lungi de timp, ajung să sufere de singurătate cronică. Din punct de vedere psihologic, conceptul de singurătate este definit ca o discrepanță cronică între relațiile sociale pe care ni le dorim și cele pe care le trăim în realitate (Peplau și Perlman, 1982). O stare prelungită de singurătate este dăunătoare pentru sănătatea fizică și mentală, deoarece poate duce la creșterea riscului de depresie, retragere socială și comportamente suicidare, chiar și la afectarea sistemului imunitar, cardiovascular și nervos. Cu toate acestea, există și factori care protejează împotriva singurătății, care pot fi individuali (vârsta mai mare a copilului, stima de sine ridicată, reziliența, temperamentul extrovertit) sau pot aparține mediului (funcționarea familiei, relația cu părinții, relația cu cei de aceeași vârstă, suportul social).
Care sunt reacțiile copiilor?
Este important să reținem că un copil nu este niciodată prea mic să-și dea seama că părinții au plecat de acasă și că un astfel de eveniment îl va afecta, iar manifestările pot avea cele mai diverse forme.
Cum se pot pregăti părinții?
Mulți dintre părinți consideră că le-a fost de ajutor să le explice copiilor de ce pleacă la muncă în altă țară, unde merg mai exact și ce vor face acolo, folosind un limbaj adecvat vârstei copilului.
Eu sunt aici, tu ești departe, dar putem comunica oricând. Ce pot face bunicii?
Majoritatea părinților au remarcat că fiecare copil răspunde diferit în aceste situații, dar atunci când găsim strategii care să îi ajute pe copii să înțeleagă mai bine ce se întâmplă și strategii care să mențină legătura dintre părinți și copii, îi ajutăm, de fapt, să-și dezvolte reziliența.