Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru părinți

Ce poți face pentru copil

Campania TVR „România copiilor singuri acasă”

Televiziunea Română a publicat un articol denumit „România copiilor singuri acasă”, prin care este prezentată situația acestor copii și riscurile la care sunt expuși.

Acest reportaj, însoțit de un scurt material video, creionează destul de bine acest fenomen al migrației economice precum și riscurile la care sunt expuși copiii.

Portret de ţară – România copiilor singuri acasă

Când le cerem votul, le spunem nedrept de simplu „diaspora”. Când trimit bani în ţară sunt catalogaţi drept „căpşunari”. Sunt de fapt mame şi taţi plecaţi în străinătate să facă un ban pentru copii. Cum arată România lor între două scrutinuri electorale, vedeţi într-un reportaj „România, portret de ţară”.

16 Noiembrie 2016, 21:06 |

82.339 de copii români trăiesc fără unul sau fără ambii părinți, pentru că au plecat să își facă un rost în străinătate. Pentru ei şi pentru copii. Dar pe copii i-au lăsat acasă. Aşa arăta o statistică dură din urmă cu câteva luni.

Foarte mulți copii  pentru care părinţii sunt doar o voce la telefon trec prin grave probleme emoționale – de la sentimentul de abandon la cel de vinovăție. Vinovaţi pentru plecarea părinților care nu ezită să îi încarce cu împovărătoarea afirmație „am plecat ca tu să o duci mai bine„.

Banii nu sunt niciodată suficienți. Mai mult, devin un pretext. Un pretext pentru o viaţă departe de cel care a dat viaţă.

O dovedește și faptul că autoritățile au venit cu o completare la legea privind protecția drepturilor copilului: alocarea unui sprijin de 600 de lei pe lună copiilor plasați la rude de către părinții plecați la muncă în străinătate.

Pare halucinat ca strigătul lor de ajutor să fie auzit mai degrabă de autorități, uneori chiar de către străini, profesori sau psihologi, decât de propriii părinți.

Tentativele de suicid devin uneori dramatice reușite. Un copil din Ciortești, Iași, și-a adus, așa cum a promis tuturor, mama acasă.

România anului 2016 ar trebui să învețe o pe lecție dureroasă: „banii nu aduc fericirea”.

Din păcate, prețul acestei experiențe este foarte de mare. Unul dintre acești copii o spune la capătul însingurării sale.

Alții, abandonații de astăzi, vor face ce au fost învățați de experiența pe care au parcurs-o.

Părinții sunt acum obligați să informeze autorităţile despre dorința lor de a pleca din ţară şi să numească o persoană care are toată responsabilitatea creșterii copilului în lipsa lor.

Părinţii au dreptul legal să circule şi să muncească departe.

Copiii, suflete rănite, au dreptul să sufere.

http://stiri.tvr.ro/portret-de-tara-romania-copiilor-singuri-acasa_80570.html