Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru părinți

Ce poți face pentru copil

Propuneri privind acordarea indemnizației lunare pentru creștere copil

În data de 26.01.2016, conform site-ului infolegal.ro, pe ordinea de zi a Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor au fost supuse dezbaterii mai mult iniţiative legislative, iar una dintre cele mai importante propuneri privește acordarea indemnizației lunare mamelor pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani.

Astfel, conform proiectului aflat în dezbatere, dispozițiile vor fi aplicabile persoanelor  ai căror copii se nasc începând cu data de 01.01.2015 și care în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului au realizat venituri din salarii, venituri din activități independente, venituri din activități agricole supuse impozitului pe venit, conform Codului Fiscal.

Pentru mămicile care au optat pentru concediu de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani, indemnizația lunară se va stabili în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai  mică de 1,2 I.S.R.(valoarea Indicatorului Social de Referinţă este de 500 de lei, conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă) și nici mai mare de 6,8 I.S.R., pentru primul an, respectiv nu poate fi mai mică de 1,2 I.S.R. și nici mai mare de 2,4 I.S.R., pentru al doilea an.

O altă propunere prevede posibilitatea ca bunicii care au grijă de nepoți să primească bani de la stat, în anumite condiții. Astfel, se propune ca după împlinirea de către copil a vârstei de un an, respectiv doi ani, bunicul care supraveghează zilnic copilul să beneficieze de o indemnizație lunară de 0,5 I.S.R., doar dacă ambii părinți au loc de muncă cu normă întreagă și copilul nu îndeplinește condițiile pentru a fi înscris la grădiniță.