Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru părinți

Și când plecăm din nou ce le spunem copiilor?

Cum e și firesc, în perioada sărbătorilor, adulții devin mai buni cu persoanele din jur. Dar, uneori, părinții care au fost plecați mult timp de lângă copii, prinși de entuziasmul revederii, reușesc ”să depășească măsura” acestei bunătăți atunci când încalcă structura și regulile puse în practică de adulții în grija cărora au rămas copiii acasă. Din dorința de a oferi  numai bine copilului de sărbători, când se întorc acasă, părinții au tendința de a fi mai permisivi, permițând copiilor să depășească limite sau să încalce reguli. Dragi părinți, rezistați acestor tentații! Motivele sunt mai multe:

  • Se pierde abordarea consecventă de până în acel moment și astfel copilul va avea dificultăți de readaptare la regulile și structura de dinainte, în momentul în care părintele/părinții vor pleca din nou;
  • Reinstituirea regulilor și a structurii poate deteriora relația cu persoana în grija căreia este copilul, pentru ca va fi privită de copil într-o lumină negativă ”Ești o persoană REA, nu ești ca mama/tata!”;
  • Se pierde abordarea predictibilă în ceea ce privește educarea și disciplinarea copilului; astfel, copilul poate experimenta o stare de confuzie accentuată;
  • Copilul nu își va mai găsi liniștea în lipsa părintelui, în cazul în care sunteti nevoiți să plecați din nou.

Copiii au nevoie din partea părinților de structură și predictibilitate, la fel cum au nevoie de disponibilitate și căldură emoțională. Toate aceste elemente, oferă copilului un mediu sigur de dezvoltare.

De asemenea, pregătirea copilului pentru viitoarea plecare a părintelui este foarte importantă pentru păstrarea predictibilității în viața copilului.

  • Oferiți-i acestuia informații clare și reale cu privire la data plecării și programul pe care vi-l propuneți alături de el pe timpul șederii în țară.
  • Încercați să planificați lucruri pe care puteți să le faceți împreună (online) și după plecare, pentru a nu vă limita relația doar la perioada șederii în țară. Dacă este posibil, implicați copilul în planificarea unor vizite în țara respectivă.
  • Comunicați deschis, povestiți-i copilului despre plecare, înainte ca evenimentul să aibă loc. Răspundeți-i la întrebări și încurajați-l să își împărtășească sentimentele.
  • Explicați-i motivele plecării. Discutați cu copilul despre motivele plecării (chiar dacă vă repetați), explicându-i într-un mod potrivit vârstei/dezvoltării lui emoționale și cognitive. Arătați-i că plecarea nu înseamnă că îl abandonați, ci că trebuie să faceți această schimbare pentru un motiv anume.
  • Susțineți emoțional copilul, fiți deschisi la exprimarea emoțiilor copilului si asigurați-l că este normal să simtă diferite lucruri. Ascultați-i preocupările și oferiți-i sprijin emoțional.
  • Oferiți asigurări copilului. Reafirmați-le dragostea și sprijinul dumneavoastră. Plecarea înseamnă doar o îndepartare fizică pe alocuri.