Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru părinți

Scrisoare către mama…..

Pentru majoritatea dintre noi, primăvara este un anotimp asociat cu renașterea, lumină, culoare. Un prilej de bucurie când primim sau oferim flori, mărțișoare, gânduri pentru femeile dragi din viața noastră. Un moment important în care ne sărbătorim mama, cea mai valoroasă și semnificativă persoană din viața de copil.

Însă, primăvara poate veni și cu o răscolire emoțională colosală pentru copiii cu mamele plecate la muncă în străinătate.  Gândul că din nou vine o sărbătoare destinată mamei și nu o pot avea  tocmai pe mama lângă, să-i ofere micul mărțișor  lucrat la școală și iubirea, este dureros.

Asta este și cazul lui Vlad, care la școală, la atelierul de creație a avut drept tema –Portretul mamei mele. Plin de emoție a desenat cu grijă ochii, gura, părul, zâmbetul mamei.  A făcut asta cu teamă și sârg în același timp, să nu strice din frumusețea mamei sale care este cea mai frumoasă femeie. A avut de scris și o scrisoare acesteia. Aici i-a fost greu, avea atât de multe să-i spună ….și se tot întreba cum avea să ajungă scrisoarea la mama. Își dorea mult ca mama sa să citească, dar el nu i-a mai trimis vreodată o scrisoare. Nu a apucat să-i scrie niciodată pentru că, atunci când a plecat mama, el nu știa să scrie, apoi nu a mai fost nevoie, căci vorbeau la telefon sau se vedeau pe camera telefonului.

A stat, s-a gândit, s-a învârtit și i-a scris….i-a scris mult, i-a scris cu dor, i-a scris că o așteaptă și i-a urat ’’La multi ani!’’ însă tristețea l-a copleșit curând. Ce o să facă acum cu scrisoarea și portretul? O să o aștepte pe mama? Dar va dura până va veni….. Cu lacrimi în ochi și durere în suflet, Vlad a întrebat disperat, adulții din juru-i cum poate să ajungă scrisoarea la mama. Echipa Salvați Copiii l-a ajutat pe Vlad să trimită către mama prin poșta micul dar. Băiatul nu i-a zis nimic mamei până când plicul nu a ajuns….dar bucuria i-a fost nemăsurată. A reușit să îi ofere și el mamei gândul său de 1 și 8 martie, precum ceilalți copii.

De aceea, dragi părinți vă sfătuim, de oriunde vă aflați:

mențineți legătura cu copiii (online, telefonic) constant

– faceți activități cotidiene cu copiii chiar dacă mijlocite de device-uri.( discuții despre ce au făcut la școală, citiți scrisori, beți ceai împreună, stabiliți ora de mic dejun/cină și încercați să mâncați împreună)

– marcați sărbătorile și momentele de sărbătoare, chiar dacă nu sunteți aproape  – (arătați-vă pe cameră micile daruri luate/făcute, de ex. – mărțișorul, împodobiți casa sau gătiți împreună).

 

Împreună, departe devine aproape.