Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru părinți

Reîntoarcerea părinților pe timpul verii (vara între sosiri și plecări)

Atât copiii, cât și părinții acestora, plecați  la muncă peste hotare, așteaptă cu nerăbdare vara. Vara este momentul când se reîntânesc și când reușesc să stea mai mult timp împreună. Dacă sărbătorile sunt prilej de revedere, acestea presupun o perioadă foarte scurtă de timp alături. În schimb, vara vine cu pauza de la muncile zilnice, cu speranță, cu planuri. Vara vine cu îmbrațisări lungi și activități cu părinții, vine cu reîntoarcerea pe pământ natal și cu sentimentul familial atât de plăcut.

Aeroporturile, gările, autogările, vămile terestre, toate sunt pline și freamătă de trăiri de dor, de lacrimi, de reîntoarceri, dar și de plecări…

“Când am văzut că mă apropii de România, aș fi sărit din autocar, aș fi luat-o pe jos, deși soarele ardea și drumul era lung până acasă…dar nu mai conta, era țara mea, limba mea, familia mea. Greu îi printre străini! Cât ai fi tu de om muncitor și cu bun simț, tot un intrus ești în țara lor. Nu mai zic de dorul pentru copiii mei, care uneori doare, atât de rău e…Nu mi-aș fi lăsat copiii cu maică-mea să îmi fie greu acolo, dacă nevoia nu era atât de mare.”,  povestește Maria, mamă a doi copii, nevoită să plece la muncă în străinătate.

Deși perioada șederii în țară e presărată de bucurie și entuziasm pentru că familiile sunt întregite și lucrurile par că intră, în sfârșit, în firescul lor, revenirea la ritmului inițial  și despărțirea rămân amenințătoare.

Pe acest fundal, menținerea unei relații sănătoase cu copilul este un aspect ce nu poate fi lăsat pe plan secund. Atât venirile pline de bucurie, precum și plecările cu tristețea amară și perioada de ședere, cer atenție pentru a nu avea un impact puternic și de neînțeles asupra copiilor.

Așadar, specialiștii oferă o serie de sfaturi cu privire la menținerea unei relații autentice și sănătoase cu copilul dumneavoastră:

Comunicați cât mai mult cu copilul pe perioada separării!
Pentru a schimba informații cu copilul dumneavoastră folosiți orice mijloc posibil: telefon, SMS, video-call, email sau chiar scrisori și faceți descrieri detaliate când comunicați ce vi se întâmplă. Rugați persoanele care îngrijesc copilul să filmeze și să fotografieze toate actvitățile importante desfășurate de acesta și să vi le trimită.
Anunțați-l pe copil despre venire, încercați să păstrați informația actualizată, astfel încât copilul să nu fie dezamăgit.

Fiți consecvent și previzibil!
Respectați-vă cuvântul dat și promisiunile făcute. Dacă uitați să sunați în ziua și la ora promisă, sau dacă ați ratat „întâlnirea” de pe Zoom, copilul se poate simți abandonat și nedemn de dragostea
părintească. Justficările nu au nicio însemnătate pentru copil. Același lucru și în cazul revenirilor în țară, dacă i-ati promis copilului că veniți, încercați să onorați promisiunea.

Planificați împreună activități sau vacanțe.

Probabil întoarcerea în țară vine și cu o serie de probleme administrative pe care este necesar să le rezolvați, dar încercați să alocați timp și pentru activități împreună cu copilul. Încercați să planificați împreună o zi în parc sau o serie de activități în care îl cooptați, fie ele și administrative. Dacă plănuiți o vacanță, cereți-i și copilului părerea. Acesta se va bucura de atenția dumneavoastră și va înțelege că părerea lui contează. Mai mult, consultându-l aveți posibilitatea să faceți împreună lucruri care vă plac deopotrivă.

Nu răsfățați copilul pentru că vă simțiți vinovat/ă!
Când vă întoarceți acasă ar fi bine să evitați exprimarea emoției de vină. Copiii observă ușor acest lucru și devin confuzi. În general, când se întoarce acasă, părintele are tendința de a fi mai permisiv, permițându-i copilului să depășească limite sau să încalce reguli. Rezistați acestor tentații! Acest comportament va îngreuna, după plecarea dumneavoastră, munca persoanei care se ocupă de copil.

Explicați de mai multe ori copilului de ce sunteți nevoit/ă să plecați!
Copiii au nevoie să înțeleagă motivele reale care determină plecarea părinților. Fiind sensibili și observând că alți copii au părinții lângă ei, pot crede că ei sunt cauza separării și se pot învinovăți. Așadar, explicați-i copilului de ce plecați, cum veți ține legătura și când o să vă reîntâlniți. Încercați să-i comunicați acest lucru într-un cadru plăcut, la o plimbare, la o înghețată. Deși este obișnuit cu plecările, amintiți-i copilului că vă veți relua rutina de la depărtare și fixați un orizont de timp până la următoarea revedere.