Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru părinți

Cum ne pregătim copiii pentru alegerea unui loc de muncă?

Alegerea unei meserii este un proces care se desfășoară în timp și în care sunt implicate mai multe parți precum părinții (prin oferirea de informații și încurajări, prin modelul pe care îl pot constitui, prin susținerea în diferite forme de învățământ etc.), școala (care are menirea să ofere atât informația generală, cât și  pe cea specifică, descoperă diferite aptitudini și dezvoltă o serie de abilități), terți (cărți, personaje influente, persoane din apropiere) și nu în ultimul rând copilul (care își formează interese, hobby-uri, pasiuni sau pur si simplu se va orienta după modelel din jur).

Este recomandat ca toate acestea să constituie o îmbinare armonioasă. Altfel spus, primele două părți să constituie pentru copil instrumente care îl vor ajuta să facă alegerea, fără a i-o impune.

Pentru ca acest proces să fie mai limpede și mai ușor, vă oferim o serie de sugestii :

1.Susțineți-l și oferiți-i suport când e cazul, nu planați deasupra și în jurul lui tot timpul

Gândiți-vă la dumneavoastră ca la o fundație, ridicându-vă copiii și susținându-i pe măsură ce își găsesc drumul către cariera ideală. Îi puteți mobiliza, energiza, dar ei vor fi cei care caută diferite posibilități.

La polul opus, se află părinții care „planează” tot timpul deasupra copiilor. Ați auzit poveștile părinților care și-au însoțit copiii de 20 de ani la interviurile de angajare? Asigurați-vă că sunteți în spatele lor într-un rol de susținere, nu vă întoarceți deasupra, îndreptându-le fiecare mișcare. Este cariera și fericirea lor în joc, așa că acum, mai mult ca niciodată, trebuie să preia conducerea.

2.Vorbiți-le despre experiențele dumneavoastră, nu țineți prelegeri.

Discutați cu copiii dvs. despre încercările și triumfurile propriei slujbe de la o vârstă fragedă. De asemenea, introduceți-i în limbajul muncii. Ar trebui să știe despre CV-uri și scrisori de intenție, cereri de angajare și interviuri, salarii și creșteri, și așa mai departe. Ar putea fi mai ușor să le revizuiți singur CV-ul decât să-i instruiți cum să-l revizuiască, dar rezistați tentației. Totul este o experiență de învățare.

3.    Identificați punctele forte. NU identificați cariere.

Psihologii o numesc „strength spotting”(abilitatea de a vedea punctele forte ale celuilalt) și, din moment ce vă cunoașteți bine copilul, puteți ajuta cu asta. Amintiți-le copiilor ce fac bine la nivel micro. De exemplu, „își organizează gândurilor înainte de a vorbi”. Observați circumstanțele în care copilul dumneavoastră funcționează cel mai bine, când lucrează  singur, în grupuri mici sau în grupuri mari. Toate aceste abilități și preferințe sunt indicii pentru posibile cariere.

Pentru a folosi același exemplu, dacă copilul dumneavoastră își organizează gândurile înainte de a vorbi, ați putea fi tentat să faceți mai multe sugestii macro, cum ar fi „ai fi un avocat grozav”. Dar aceeași abilitate se aplică jurnaliştilor, politicienilor, vorbitorilor profesioniști și nu numai, așa că de ce să vă închideți copilul între niște opțiuni limitate?

4.Faceți liste cu meseri, nu vă opriti doar la cele știute.

Dacă urmărim Clasificarea ocupațiilor din România  sunt o mulțime de meserii  care ar putea fi alese și care presupun un salariu frumușel. Identificarea lor alături de copil ar putea fi o sursă grozavă de brainstorming.

5. Folosiți-vă rețeaua.

Odată ce copilul dumneavoastră a numit unele job-uri/meserii de care este interesat, vă puteți folosi contactele pe care le aveti pentru a-l ajuta. Îl puteți pune în legătură cu persoane care activează în domeniul respectiv să-i vorbească despre acea meserie, sau de ce nu, să-l invite  la locul unde lucrează pentru a vedea atmosferă, avantaje, dezavantaje. Astfel pot fi evitate facultăți cu care nu mai rezonăm, sau job-uri în care am crezut, însă sunt dezamagitoare și, poate, este prea târziu.

6.Încurajați voluntariatul sau stagiile de vară.

Astfel copiii învață condiții, reguli, limite într-un mediu în care oamenii depun efort pentru o cauza. Astfel de activități pot fi pregătitoare pentru un următor  loc de munc

Chiar dacă sunteți un părinte care lucrează departe de casă, în străinătate, puteți urma pașii recomandați si de acolo, prin intermediul internetului. Este important ca depărtarea fizica să nu fie și o depărtare emoțională.