Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru părinți

Cum gestionăm comportamentul opoziționist al copiilor?

Opoziționismul la copii poate fi întâlnit destul de des și trebuie să avem în vedere că poate avea multiple cauze. Înțelegerea acestui fenomen ajută la abordarea mai eficientă a comportamentului, la oferirea de sprijin adecvat și  crearea unui mediu în care copiii se simt în siguranță și iubiți.

Este important să știm că un astfel de comportament poate fi generat de:

 • Etapele de dezvoltare – comportamentul opoziționist este adesea o parte normală a dezvoltării copilului, în special în perioadele în care aceștia își afirmă independența, cum ar fi la vârsta de doi ani și în preadolescență.
 • Frustrarea și lipsa de abilități de comunicare – copiii pot deveni opoziționiști când se simt frustrați și nu au abilitățile necesare pentru a-și exprima emoțiile sau pentru a rezolva problemele. Acest lucru este frecvent la copiii mici, care încă își dezvoltă abilitățile de comunicare, dar se poate întâlni, bineînțeles și la vârste mai mari, în cazul celor care nu au dobândit abilități de comunicare potrivite
 • Învățarea prin imitație – copiii pot adopta comportamente opoziționiste prin observarea și imitarea adulților sau altor copii din jurul lor. Dacă văd că opoziția aduce atenție sau câștigă argumente, pot încerca să adopte aceleași comportamente.
 • Reacții la mediu – stresul familial, schimbările majore (cum ar fi plecarea părinților la muncă în străinătate sau mutarea într-o casă nouă), sau un mediu de creștere inconsistent pot contribui la comportamentele opoziționiste.
 • Nevoi emoționale neîndeplinite – copiii care simt că nu primesc suficientă atenție, afecțiune sau siguranță pot folosi comportamentul opoziționist ca o modalitate de a atrage atenția sau de a-și exprima nemulțumirea.

Iată si câteva sfaturi utile:

 • Pstrați calmul și răbdarea. Păstrarea calmului ajută la prevenirea escaladării conflictului.
 • Stabiliți reguli clare și consecințe consistente. Chiar dacă nu sunteți fizic aproape de copil, asigurați-vă că atât regulile, cât și consecințele sunt clare și aplicate cu seriozitate de către persoana în grija căruia a rămas copilul.
 • Oferiți alegeri. Dați-le copiilor posibilitatea de a alege între două opțiuni acceptabile. Acest lucru le oferă un sentiment de control și poate reduce opoziția.
 • Stabiliți așteptări rezonabile. Așteptările nerealiste pot duce la frustrare și opoziție.
 • Învățați abilități de rezolvare a problemelor. Ajutați copiii să învețe cum să rezolve conflictele și problemele într-un mod constructiv. Învățați-i tehnici de negociere și compromis. Fiți un exemplu pentru copilul dvs. chiar și de la depărtare. Împărtășiți cu acesta experiențele dvs. similare.
 • Stabiliți rutine O rutină bine definită poate oferi copiilor un sentiment de securitate și previzibilitate, reducând comportamentele opoziționiste.
 • Oferiți timp și atenție de calitate. Petreceți timp de calitate cu copiii, ascultați-i și arătați-le că sunt importanți. Chiar și din altă țară încercați să stabiliți conversații și întâlniri online cu copiii.
 • Fiți consecvenți. Consecvența este cheia în gestionarea comportamentului. Asigurați-vă că toți adulții implicați în îngrijirea copilului aplică aceleași reguli și consecințe.