Copii singuri acasa

Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați în străinătate

021.224.24.52

Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
Disponibil luni - vineri între orele 9.30 - 17.30

Salvati copiii

Pentru copii

Drepturile tale

Ce sunt drepturile copilului

Ştii că toţi oamenii au drepturi?

Ştii că până la vârsta de 18 ani ai drepturi speciale?

 

Drepturile omului şi drepturile copilului se referă la acele aspecte de care avem nevoie pentru a trăi în siguranţă, a fi sănătoşi şi a ajunge la potenţialul nostru maxim de dezvoltare. Drepturile nu sunt dorinţe sau ceea ce vrem, ci rolul lor este să ne asigurăm că ne tratăm unii pe alţii corect şi adecvat.

 

De ce au nevoie copiii de drepturi speciale?

Copiii au nevoie de drepturi speciale deoarece trebuie să li se asigure o protecție aparte, de care adulţii nu au nevoie. Copiii depind de oamenii din jurul lor, pe parcursul copilăriei. În această perioadă, au nevoie de protecţie specială, care să-i ajute să se dezvolte şi să devină adulţi independenţi. Trebuie, totodată, ca la rândul lor să respecte drepturile celor mai vulnerabili decât ei.

Drepturile tale sunt cuprinse într-un act internațional care se chemă Convenția Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului. Aproape toate țările din lume au semnat acest act important.

 

Ce spune Convenția Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului

Convenţia cuprinde 42 de drepturi care sunt prezentate sub formă de enunţuri numite articole. Niciun drept nu e mai important decât restul, ci toate au aceeaşi importanţă. Mai mult, drepturile se află în strânsă legătură, depinzând unele de celelalte. O ţară nu poate alege să respecte doar două sau trei drepturi, ignorându-le pe restul.

Iată unele principii care stau la baza Convenţiei şi care arată legătura dintre drepturi:

  • Drepturile se asigură TUTUROR copiilor. Aşadar, de aceste drepturi

trebuie să se bucure toţii copiii, de toate rasele, indiferent de limba vorbită, de naţionalitatea lor, de cultura sau religia din care fac parte. Nu contează dacă au sau nu o dizabilitate, ce opinii au sau exprimă, din ce familie fac parte, sau unde locuiesc. Nu contează nici dacă sunt băieţi sau fete, ori dacă sunt bogaţi sau săraci. Toţi copiii au drepturi!

  • Toţi trebui să identifice ce este cel mai bine pentru copil. Când adulţii iau hotărâri, trebui să se gândească atent ce impact vor avea aceste decizii asupra copiilor. Acest lucru se aplică mai ales în cazul celor care fac legi şi adulţilor care au putere. Când ne referim la ce este cel mai bine pentru un copil, putem folosi şi expresia interesul superior al copilului.
  • Supravieţuire, dezvoltare şi protecţie. Copiii trebuie să primească hrană suficientă, apă curată şi adăpost. Copiii trebuie să beneficieze de îngrijire, protecţie şi de posibilitatea de a învăţa, creşte şi a se dezvolta.
  • Copiii trebuie să participe. Copiii au dreptul să spună ce gândesc, inclusiv despre ce ar trebui să se întâmple în privinţa lor. Copiii au dreptul ca opiniile lor să fie luate în considerare.

 

Pentru mai multe informații despre drepturile tale accesează pagina: www.clearproject.eu