Iacă câteva strategii care te vor ajuta să faci față emoțiilor puternice de furie și să le tratezi pe acestea într-un mod sănătos și constructiv:
1.Fă un pas în spate: Când simți că furia ta crește, îndepărtează-te temporar de situația și contextul care îți mențin această emoție. Cum faci asta? Fă o plimbare sau du-te într-un loc liniștit care să nu te agite mai tare. Mai mult, poți face o activitate care îți crează plăcere sau te poti gândi la ceva plăcut.
2.Respiră adânc de câteva ori sau numără până la 10 pentru a te calma înainte de a acționa sau înainte de a spune ceva. Inspiri pe nas și expiri pe gură. Respirația profundă îți poate relaxa corpul.
3.Identifică ce ți-a declanșat emoția: Răspunsul poate fi stresul, oboseala, sau niște comportamente specifice. Identificarea acestor factori care îți declanșează sau susțin emoția, te poate ajuta să îți anticipezi sau gestionezi mai bine reacțiile. Poți să faci un jurnal al furiei. Urmărește în ce situații te înfurii, ce factori declanșează emoția și cum reacționezi. Aceste informații îți vor oferi o imagine clară asupra propriei furii și te va ajuta să o anticipezi/ gestionezi.
4.Practică relaxarea – identifică ce anume te relaxează, poate o plimbare, poate sportul, poate să te intinzi pe iarbă, sau relaxarea musculară într-un fotoliu confortabil. Alte sugestii – să asculți muzică sau tehnici de relaxare musculara progresivă, meditație, yoga etc.Pentru a evita momentele de furie, îți recomandăm să întocmești o listă cu activitățile care te ajută să te relaxezi.
5.Identifică și combate gândurile negative. Furia este alimentată de gânduri negative și sfârșituri nerealiste și nefericite. Altfel spus, mintea noastra crează povești care de cele mai multe ori nu sunt adevărate. De aceea, este bine să identificăm când mintea noastră ne autosabotează și să înlăturăm gândurile care ne susțin furia. Nu uita că lucrurile nu sunt doar albe sau doar negre, astfel, încearcă să faci o listă cu lucrurile pozitive din diverse situații care te supără.
6.Ai grijă de tine. Angajează-te în activități care îți crează plăcere. Chiar dacă esti nevoit să faci multe lucruri pe care preferi să le amâni, încearcă să faci în fiecare zi un lucru care te bucură. (ascultat muzica, mergi cu bicicleta, discuții cu prietenii, etc.) Astfel se va menține un echilibru emoțional și se va reduce probabilitatea apariției furiei.
7.Comunică asertiv. Exprimarea emoției poate ajuta la detensionare, dar și la setarea unor limite pentru a nu repeta experiența furiei. Deși ajută să te exprimi, este important să o faci într-un mod asertiv. Comunicarea asertivă se caracterizează printr-o atitudine respectuoasă față de ceilalți, sincertă dar cu tact, prin fraze cu referire la „eu” în locul criticii și prin atitudini de acceptare, de la egal la egal și nicidecum superioară. Evitarea exprimării agresive poate împiedica creșterea intensității furiei
8.Întocmește un jurnal. Să scrii într-un jurnal despre emoțiile tale poate fi relaxant. Te ajută să obții claritate și perspectivă asupra situațiilor stresante. Prin exteriorizarea gândurilor și sentimentelor, s-ar putea să îți fie mai ușor să gestionezi și să faci față factorilor de stres.
9.Caută suport– comunicarea ajută la detensionare. Găsește persoane de încredere cărora să le povestești trăirile tale (părinți, rude, prieteni, diriginte, consilierul școlar etc.) Împreuna puteți găsi soluții pentru gestionarea furiei.