Ce poți face atunci când te întâlnești cu cyberbullying-ul?
Probabil și tu petreci destul de mult timp pe internet, fie că ești în căutare de informații, fie că te joci, că vizitezi platformele social media sau că ții legătura cu părinții plecați la muncă în străinătate. Internetul poate fi un mijloc foarte bun ce ne ajută în diverse activități, dar să nu uităm că el poate implica și riscuri. Dacă, din nefericire te confrunți cu cyberbullying-ul, este important să iei măsuri pentru a te proteja și pentru a opri situația. Iată câteva sfaturi despre ce poți face:
- Păstrează dovezi: Păstrează toate mesajele, capturile de ecran, comentariile sau orice altceva care ar putea fi considerat cyberbullying. Acestea pot fi folosite ulterior pentru a demonstra ceea ce ai suferit.
- Nu răspunde: Evită să reacționezi sau să îți arăți frustrarea în fața agresorului. Răspunsul tău poate alimenta conflictul sau poate oferi satisfacție agresorului.
- Raportează abuzul: Pe platformele online există opțiuni pentru a raporta comportamentul abuziv. De obicei, poți raporta un utilizator sau un conținut pentru cyberbullying. Platformele sociale și alte site-uri web au politici împotriva comportamentului abuziv și pot lua măsuri împotriva agresorilor.
- Închide comunicarea: Blochează persoana care te agresează online și încearcă să limitezi interacțiunea cu aceasta pe platformele online.
- Caută suport: Vorbește cu un adult în care ai încredere, cum ar fi un părinte, un profesor sau un consilier școlar. Ei te pot ajuta să gestionezi situația și să găsești soluții.
- Menține-ți perspectiva: Amintește-ți că comportamentul abuziv al altora nu este neapărat despre tine. Cyberbullying-ul este adesea despre problemele și insecuritățile agresorului, nu despre tine.
- Găsește sprijin emoțional: Vorbește cu prietenii sau cu alți colegi care te pot susține emoțional în această perioadă dificilă. Poți lua în considerare și consiliere profesională dacă simți că ai nevoie de ajutor suplimentar pentru a gestiona stresul și emoțiile asociate cu cyberbullyingul.
- Ia în considerare raportarea la autorități: În cazurile extreme sau în situații în care există amenințări grave sau agresiune, este important să raportezi incidentele la autorități, cum ar fi poliția.
Este esenÈ›ial să iei în serios cyberbullying-ul È™i să nu te simÈ›i singur. Multe persoane au trecut prin experienÈ›e similare È™i există resurse È™i suport disponibile pentru a te ajuta să treci peste această situaÈ›ie. Dacă ai întrebări sau vrei să ceri ajutor, îți punem la dispoziÈ›ie https://oradenet.ro/linia-de-consiliere/ și e-mail ajutor@oradenet.roÂ